Kontaktlinser

Om du har eller vill skaffa linser gör vi flera kontroller utöver att bestämma rätt styrka. Ögon ser olika ut och fungerar olika bra med de typer av linser som finns på marknaden. Därför undersöker vi hornhinnans form och hälsostatus. Vi använder ett instrument som kallas topograf som visar om hornhinnan har förändringar som motiverar en modifiering av kontaktlinsbärandet. I undersökning ingår även en analys av tårvätskan och slemhinnorna i ögat. Idag finns det kontaktlinser för de flesta synfel och Ibland blir synen faktiskt bättre med linser än med glasögon.
Resultatet avgör sedan vilka linser vi rekommenderar till dig. Undersökningen kan även leda till rekommendationer om ögonhygien och hjälpmedel för torra ögon.
Vårt mål är att du får linser som ger dig god och komfortabel syn hela dagen. Stockholms Synklinik har av Allt Om Linser utsetts till en av Stockholms rekommenderade optiker.

Dags- och månadslinser
Dessa linser kallas också för korttidslinser och finns att få i de flesta styrkor. Vi diskuterar under undersökningen olika alternativ och vilka linser som passar dig bäst. Dessa linser används dagtid och tas ut till natten.

Dygnet-runt-linser
Dygnet-runt-linser är gjorda av ett material som släpper genom så mycket syre att de kan användas upp till 30 dagar i sträck. Detta kan dock variera från några dagar till 30 dagar beroende på dina ögon och olika slags linser.

Stabila linser
För dig som har ett speciellt synfel kan stabila linser vara ett bra alternativ. Fördelar är att de är billigare i längden och fordrar inte byte lika ofta som mjuka linser. Nackdelen är komforten och att de är lättare att tappa.

Ortho-K-linser

Ortho-K-behandling är en teknik med speciella kontaktlinser som endast används under sömnen. De förändrar ögats form så att synfelet reduceras, och i bästa fall elimineras, under dagen.
Effekten av Ortho-K-behandlingen består endast så länge behandlingen pågår. Undersökningar och erfarenhet har visat att hela processen är 100% återgående. När eller om du slutar med nattlinserna så återgår ögat till det normala, och du kommer att kunna se som du gjort tidigare. Detta gör nattlinser till ett perfekt alternativ till dig med torra ögon, eller för dig som har funderat på ögonlaserbehandling och inte kan eller vill göra det. Det är också ett bra alternativ för dig som idrottar eftersom man inte riskerar att tappa linserna under sportutövandet.
Ortho-K använder en stabil kontaktlins som man bär på nätterna medan man sover. Linsen plattar till den centrala delen av hornhinnan med hjälp av tryck från ögonlocket och på grund av att linsen ”sugs fast” på hornhinnan av kapillärkrafterna av tårvätskan mellan linsen och hornhinnan. På morgonen tar man ut linsen och ser då klart. Nattlinser kan korrigera närsynthet upp till -4,50 dioptrier och brytningsfel upp til -2,50 dioptrier.

Stockholms Synklinik har av Allt Om Linser utsetts till en av Stockholms rekommenderade optiker.

Ortho-K-linser är idealiska för idrottare eftersom de bärs under sömnen och tas ut på dagen